Begeleidende foto

Heeft u als zelfstandige, of uw onderneming, een jaaromzet onder 25.000 euro? Dan kan u een vrijstelling aanvragen van de BTW verplichtingen voor uw onderneming. Dit kan de administratie van uw onderneming een pak vereenvoudigen. U hoeft immers geen periodieke aangiften in te dienen. U hoeft ook geen BTW aan te rekenen op uw facturen en dus ook geen BTW door te storten aan de overheid.

Wat zijn de voordelen?

De vrijstelling op de BTW bespaart vooral tijd in uw onderneming. U hoeft immers geen BTW aangifte in te dienen. Daarnaast hoeft u geen BTW aan te rekening aan uw klanten. Dat kan een voordeel zijn als u verkoopt aan particulieren of bedrijven die ook genieten van de BTW vrijstelling. Verder hoeft u geen BTW door te storten aan de staat, u heeft immers geen BTW ontvangen.

Zijn er ook nadelen?

De keerzijde is dat u geen BTW kan aftrekken die u heeft betaald aan leveranciers. De BTW vrijstelling is dus enkel interessant als uw omzet hoger is dan uw kosten waarop uw BTW dient te betalen.

Wie komt in aanmerking?

Uw onderneming wordt beschouwd als kleine onderneming indien uw jaaromzet kleiner is dan 25.000 euro. Dat is de voornaamste voorwaarde om een BTW vrijstelling te verkrijgen. Elke vennootschapsvorm komt immers in aanmerking, het maakt dus niet uit of u zelfstandige bent of bijvoorbeeld een BV heeft.

Daarnaast wordt er gekeken naar de activiteiten van uw onderneming. Indien uw onderneming actief is in één van onderstaande sectoren, komt u niet in aanmerking.

Bouwsector

Uw onderneming komt niet in aanmerking als ze werkzaamheden uitvoert aan onroerende goederen. Dat kan gaan van ruiten wassen tot de plaatsing van tegels.

Eetgelegenheden en traiteurs

Als u een eetgelegenheid uitbaat of als u cateringdiensten verricht komt u niet in aanmerking.

Oude metalen, afval en schroot

Ondernemingen die oude metalen, afval of schroot verwerken komen niet in aanmerking voor de BTW vrijstelling.

Verplichte vermelding op uw facturen

Als uw onderneming geniet van de BTW vrijstelling voor kleine ondernemingen moet dit op elke factuur vermeld worden met de tekst "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen".

In MyFact maken we het gemakkelijk voor u. U kan deze BTW vrijstelling inschakelen zodat elke factuur deze tekst automatisch vermeld.