Renovatie

Bij renovatie- of herstellingswerken aan woningen ouder dan tien (of vijftien jaar in een aantal uitzonderlijke gevallen) was het tot voor kort verplicht om een attest door de klant te laten ondertekenen om het verlaagd BTW tarief van 6% toe te passen. Eind december heeft de wetgever nog snel beslist dat dit attest vanaf 1 januari 2022 niet meer nodig is, met een overgangsperiode tot en met 30 juni 2022. Voortaan is het voldoende om een (uitgebreide) verklaring op de factuur te plaatsen.

MyFact wacht niet tot 30 juni maar is (als eerste programma in België!) reeds aangepast op deze nieuwe regels. Je kan voortaan gemakkelijk aanduiden dat het een factuur betreft voor renovatiewerken. Je kan eerst eenmalig deze functie inschakelen via Instellingen > Algemeen > BTW:

Screenshot: Instellingen > Algemeen > BTW

 

Vervolgens kan je op een factuur voor renovatie- of herstellingswerken het verlaagd BTW tarief aanduiden:

Screenshot: factuur met verlaagd BTW tarief

 

Het BTW tarief van 6% wordt automatisch geselecteerd, en de volledige verklaring wordt toegevoegd aan de factuur voor de klant:

Screenshot: factuur met verlaagd BTW tarief

 

Zo is de factuur helemaal in orde! Je klant heeft één maand de tijd om de toepassing van het verlaagd btw-tarief te betwisten. Deze nieuwe regeling legt de verantwoordelijkheid voor de correcte toepassing van het verlaagd tarief dus volledig bij jouw klant, en zo is het gedaan met extra papierwerk om de toepassing van het verlaagd BTW tarief te staven.